Gulvafhøvling

Har du et hjem med plankegulve, der har mistet gnisten gennem årene? Er de blevet ødelagte og slidte, fyldt med pletter og dybe ridser, der ikke vil rejse sig igen? Når et trægulv har været udsat for levet liv – vægge og lofter, der er blevet malet, tabte ting, split rødvin og nedtrådte chips – i tilstrækkelig mange år, trænger det til at blive shinet op. Det er forholdsvis let at få et smukt og levende gulv igen. Det kan nemlig klares ved en gulvafhøvling.

Få professionel hjælp

Modsat en gulvafslibning kan det ikke anbefales, at du selv kaster dig ud i en gulvafhøvling. Det er et svært stykke arbejde og det kræver den viden og erfaring, som vi har opbygget gennem mere end 20 år. Men så kan du til gengæld også få et fantastisk trægulv. Selv hvis der er tale om massive skader på træet, er det muligt at renovere gulvet. På den måde får du et plankegulv, der holder mange år frem.

Hvordan foregår en gulvafhøvling?

Når et gulv skal afhøvles er det meget vigtigt, at den der skal afhøvle gulvet kender til brugen af maskinerne. Det er nemlig et vanskeligt stykke arbejde, at give sig i kast med. Der skal bruges det rigtige udstyr, hvis resultatet skal blive godt, og det skal anvendes med dygtighed og præcision. Der skal bruges en maskine, som har en valse. På valsen sidder der en række knive. Idet maskinen kører over gulvet, skrælles det øverste lag træ af. Det er svært at styre maskinen, så gulvet bliver jævnt uden niveauforskelle og mærker efter knivene. Under en gulvafhøvling fjernes der 2 til 4 mm af planken og derfor kommer der nyt og flot træ til syne. Det er også grunden til, at det kun er massive trægulve, der kan afhøvles. Et lamelgulv har ikke et slidlag, der er tykt nok til en afhøvling.

Gulvet skal også slibes

Når trægulvet er afhøvlet er træets overflade ru og grov. Det vil sige, at gulvet ikke egner sig til at blive efterbehandlet, før det er slebet glat og fint. Derfor skal gulvet også gennem en eller to afslibninger, der gør det klar til den ønskede efterbehandling. Afslibningerne foregår med en anden maskine, hvor der kan monteres slibepapir af forskellige grovheder. Man starter med det groveste og slutter med en finslibning, der efterlader gulvet silkeglat og helt jævnt.

Efterbehandling

Det er efterbehandlingen, der bestemmer hvilket udtryk gulvet skal have, når det er helt færdigt. Og det er helt på til dig at vælge, hvilket udseende du ønsker, dit gulv skal have. Du kan få gulvet behandlet med olie, lak eller sæbe eventuelt kombineret med lud for at hæmme træets gulningsproces. Når du skal vælge efterbehandlingsteknik, er det en god ide at skæve til de andre gulve i din bolig. Skal det nye gulv passe til disse, eller er du ved at starte en ny stil? Du skal også tænke på, hvordan gulvet skal vedligeholdes og, hvor let det er at holde pænt. Et lakeret gulv er lettest at rengøre i dagligdagen og lakken gør gulvet stærkt overfor slid. Men er lakken først slidt igennem, så skal hele gulvet slibes før gulvet kan repareres. Sæbe- og oliebehandling giver ikke træet så modstandsdygtig en overflade som lak. Men olien er også en behandling, der gør at træet ikke bliver modtageligt for pletter og snavs. Et oliebehandlet gulv skal have olie ca. en gang om året og ellers vaskes med træsæbe jævnligt. Sæbebehandlingen er den, der er sværest at holde pæn, men til gengæld kan gulvet skrubbes godt og grundigt indtil snavsen kommer af.

Få professionel vejledning

Vi kan vejlede dig med hensyn til efterbehandling i forhold til gulvtype, træsort og dine behov i hverdagen, bare ring.