Gulvafhøvling

Det er nødvendigt, at foretage en afhøvling, når dit trægulv er blevet behandlet med fernis i mange år, er fuldmalet elle er meget skævt. Man udfører afhøvling kun for, at rette op på skævheder eller fjerne behandling, som ikke kan med afslibning.

Efter afhøvling skal man foretage en gulvafslibning indtil, man afslutter med det fine korn. Egentlig er afhøvling en misvisende betegnelse, da det reelt set drejer sig om en gulvafslibning. Hvis dit trægulv er meget nedslidt eller tidligere er blevet afhøvlet, så kan du risikere, at slidlaget på dit gulv ikke længere er tykt nok. Derfor skal man passe på, at man ikke trænger igennem slidlaget og risikerer, at bæreevnen forringes og at træet i yderste tilfælde flækker, når det belastes. Derfor fraråder vi uerfarne folk, at udføre afhøvling.

Gulvafslibning kan foretages på egen hånd, men det anbefales ofte, at man får professionelle gulvfirmaer til at klare opgaven. Det skyldes, at der ofte opstår fejl, når man forsøger at gøre det selv. Når fejlene senere skal rettes af de professionelle, ender det med at blive en dyrere løsning i sidste ende. En af de ting, som bestemt ikke kan anbefales at gøre selv. Afhøvling af gulve er nødvendigt, når gulvene ser værst ud. Selvom gulvfirmaerne tilbyder nogle lidt andre priser, end hvad et gør-det-selv projekt løber op i, er det ofte de ekstra kroner værd.

Mange gulvfirmaer tilbyder ikke alene gulvafslibning, men også en lang række andre ydelser, som kan pifte trægulvet, og faktisk hele lokalet, op. Et af de tilbud, som de fleste gulvfirmaer tilbyder deres kunder, er en Afhøvling. En Afhøvling adskiller sig fra en gulvafslibning ved, at der bliver slebet en del dybere i gulvet. Det kan være effektivt ved gamle trægulve. Gulvafhøvlingerne kan faktisk næsten redde ethvert trægulv. Under en normal gulvafslibning er det kun lakeringen, der bliver slebet af. Ved en Afhøvling sliber man 1-3 millimeter af selve trægulvet. Maskinen som benyttes bruger ikke kun sandpapir, som under en gulvafslibning. Denne maskine har en valse, som er fyldt med små knive, som høvler det øverste af trægulvet af. Derfor kan høvlemetoden også anvendes, hvis man har et trægulv, hvor der er store niveauforskelle. Oftest bliver det dog brugt i forbindelse med huskøb, når køberen ønsker, at komme af med den grimme overflade på det gamle trægulv.

Disse høvlemaskiner bør kun anvendes af professionelle, da de er meget kraftfulde og let kan lave store skader på gulvet, hvis de bliver brugt forkert. Det er også vigtigt, at alle søm og nagler er væk fra gulvet inden gulvafhøvlingen, da de kan ødelægge maskinens små knive.

Efter en gulvafhøvling er den normale praksis, at man giver gulvet gulvafslibning. Når høvlemaskiner er blevet anvendt, er trægulvet selvfølgelig meget ru. En gulvafslibning foregår ved, at man sliber gulvet med sandpapir. Der startes med det mest grovkornede sandpapir, hvorefter man gradvist stiger i korntallet. Til sidst bruges sandpapir, som er meget fint, så gulvet bliver blødt og lækkert. Efterfølgende trænger gulvet til en behandling. Det kan efterbehandles med lak, lud eller olie. Hvis du ikke er klar over, hvilken type efterbehandling, der passer bedst til dit gulv, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi har mange års erfaring og ved hvilken efterbehandling, der bør benyttes.